‘Ik wil de typmachine terug’

Een discussie over de voor- en nadelen van technologische ontwikkelingen is zoiets als praten over de voors en tegens van zwaartekracht. Die zwaartekracht is net zo vanzelfsprekend als de razendsnelle vernieuwingen op het gebied van techniek en technologie. Los van de vraag of het verstandig zou zijn: we kunnen er niet mee stoppen.

Een kennis van me had het onlangs aan de stok met zijn laptop. “Ik wil terug naar de typemachine”, verzuchtte hij. “Vel papier erin, tikken maar en klaar.” “Tot je tikfouten maakt en opnieuw moet beginnen”, zei ik. Wat weer de aanzet was tot een nostalgische verhandeling over Tipp-Ex.

August Bridge leeft van technologie en wordt tegelijkertijd regelmatig geconfronteerd met de onvolkomenheden van de complexe wereld van informatietechnologie. U kunt er vast over meepraten. Zeker nu u thuis werkt en er een kamer verderop geen systeembeheerder of soortgelijke techneut zit.

U drukt bijvoorbeeld op de knop om een factuur te printen. Die printer staat niet naast uw laptop, maar elders. Waar dat elders is, dat weet u misschien nog wel – maar in welk datacenter of in welke storage dat het te printen bestand wordt bewaard is weer een andere vraag. Zo weet u nog wel meer dingen niet, ontdekt u als u op met de muis naar de button ‘Printen’ gaat en ‘Error’ leest.

“Hij doet het niet”, laat u een collega telefonisch weten. “Dat ligt vast aan je browser of profiel”, gokt hij. “Of de verbinding met het internet hapert. Herstart de router.” U schudt het hoofd. “Mijn internet werkt als een zonnetje. Zou het de software zijn? Het programma waarmee we facturen opstellen? Of is het de koppeling met de ERP applicatie of heeft Azure problemen? Het is even stil aan de andere kant van de lijn. “Heb je een goede firewall? Of wacht even, heeft ons bedrijf zo’n bescherming? Ja toch zeker?”

Tien minuten later hebben uw collega en u nog tien tot twintig andere opties bedacht. Bij elke optie hoort een andere afdeling binnen uw bedrijf. Of een andere externe partij. U overweegt achtereenvolgens Microsoft te bellen, de internetprovider, de ERP implementatiepartner, de leverancier van hardware en uiteindelijk de therapeut die met een portie Mindfulness de stress uit uw lijf jaagt.

“Die opmaak en implementatie van onze verkooporders, pakbonnen en facturen – dat is toch werk van August Bridge?”, vraagt u aan zichzelf. Inderdaad. Die maar eens bellen dus. Nog voor de telefoon aan de andere kant overgaat, heeft u al bedacht wat wij gaan zeggen. Dat u niet bij ons moet zijn. Dat het aan uw browser, internetverbinding, datacenter of uw onhandigheid ligt. Wat dan ‘een gebruikersfout’ wordt genoemd.

Maar dat valt mee. Aan de andere kant van de lijn stelt de medewerker van August Bridge vast dat er twee opties zijn. “Optie één: u bent aan het juiste adres en we lossen het op. Optie twee: u moet bij een ander zijn en dan gaan we nu uitzoeken wie die ander is en met welke informatie of vragen u dan het snelst bent geholpen. Dus druk nog eens op dat knopje Printen en vertel wat er gebeurt.”